Flagskibsprojekter
AI-kompetencepagtens styrke er først og fremmest, at vi samarbejder på tværs af landets største virksomheder, organisationer, uddannelsesaktører og fagforeninger. Hver for sig kan vi meget, men vi tror på, at vi sammen kan meget mere.
Derfor igangsætter pagten en række flagsskibsprojekter i starten af 2025, som skal understøtte pagtens målsætningen inden for de centrale indsatsområder, hvor flere aktører samarbejder om at løfte et konkret område.
-
Der Igangsættes et samarbejde med handicapområdet i Danmark om at udfolde det enorme potentiale som AI rummer for de 850.000 danskere med fysiske, kognitive, sensoriske eller psykiske handicap. Indsatsen skal understøtte vidensopbygning om AI i sektoren og at personer med handicap kan opkvalificere sig, og få de bedst mulige forudsætninger for bidrage aktivt til arbejdsmarkedet og samfundet
-
AI-kompetencepagten vil etablere regionale samarbejder på tværs af store virksomheder SMV’er og offentlige organisationer, som understøtter tværgående lokale digitale læringsmiljøer. I 2025 lancerer vi det første regionale knudepunkt i hjertet af Jylland, sammen med en række lokale virksomheder og aktører. Samarbejdet omfatter bl.a. Business Forum Silkeborg, Aarhus Kommune (Borgmesterens Afdeling), Stibo og Aarhus Universitet (HR).
Det regionale knudepunkt skal fremme fleksible læringsforløb med fokus på vidensdeling, idégenerering, praktisk erfaring med konkrete AI-værktøjer og opbygning af stærke vidensfællesskaber. Disse fællesskaber skal støtte de deltagende organisationer i at holde medarbejdernes AI-kompetencer og -viden opdateret i takt med den forventede udvikling inden for AI. -
Københavns Kommune påtager sig rollen som showcase for den offentlige sektor. Her fokuseres på at implementere digitale assistenter til både borgerkontakt og interne processer. Eksempler inkluderer en digital assistent i Jobcentret, der skal effektivisere forberedelsen til samtaler med ledige borgere og en digital assistent til forberedelse af administrative og politiske sager. Samtidig undersøges mulighederne for at udvikle digitale assistenter til tolkning og sprogundervisning.
-
Microsoft vil i forbindelse med lanceringen af AI-kompetencepagten lancere et nyt og tilgængeligt online læringsmiljø for alle danskere, der ønsker at øge deres AI-forståelse og løfte deres digitale kompetencer. Kurserne retter sig både mod ansatte i det offentlige og private, jobsøgende og studerende. Indholdet spænder fra introduktionskurser, der giver en generel forståelse for kunstig intelligens til en række nye rolle- og industrispecifikke læringsforløb, der afspejler udviklingen og efterspørgslen på arbejdsmarkedet. Kurserne vil være gratis, leveres i samarbejdet med danske og udenlandske læringspartnere, og kan kombineres med industrianerkendte certificeringer.