-
AI-kompetencepagten arbejder for at gøre Danmark til en førende nation inden for anvendelsen af kunstig intelligens ved at sikre, at 1 million danskere øger deres AI-kompetencer inden for de næste tre år.
-
AI-kompetencepagten samler et bredt spektrum af danske aktører – virksomheder, offentlige organisationer, uddannelsesinstitutioner og fagforeninger – i en fælles indsats for at løfte AI-kompetencerne på tværs af samfundet. Målet er at placere Danmark i front på kunstig intelligens med konkrete gevinster for medarbejdere og borgere gennem konkrete aktiviteter og projekter, der udbreder AI-kompetencer samt sikrer deling af viden om opkvalificering.
-
AI-kompetencepagten bygger på en praksisorienteret og samarbejdsdrevet tilgang, der har det udgangspunkt, at digital opkvalificering er en samfundsopgave. Ved at stimulere nysgerrighed, on-the-job træning, og målrettede læringsforløb fokuseres der på at medarbejdere og ledere tilegner sig praktiske færdigheder, der kan anvendes direkte i deres daglige arbejde.
VÆRDIERNE
ALLE SKAL MED
-
AI-kompetencepagten arbejder for, at alle danskere får lige adgang til digital opkvalificering og de muligheder, som digitaliseringen bringer. I Danmark er der for eksempel stadig flere mænd end kvinder i teknologiske og digitale fag. Samtidig ser vi, at personer med korte uddannelser opkvalificerer sig mindre digitalt. Endelig står mennesker med funktionsnedsættelser ofte udenfor digitale læringsmiljøer og får ikke i tilstrækkeligt omfang noget ud af de store muligheder som teknologien bibringer. Kunstig intelligens kan eksempelvis være et kraftfuldt værktøj for mennesker med læsevanskeligheder.
Pagten vil igangsætte målrettede initiativer, som styrker kvinders deltagelse i AI- og teknologibranchen, ligesom vi har som mål at sikre, at AI-kompetencer bliver en del af opkvalificeringen for danskere på alle uddannelsesniveauer. Derudover vil AI-kompetencepagten prioritere, at mennesker med forskellige typer af funktionsnedsættelser og særlige behov, får adgang til relevant opkvalificering. Målet er at gøre Danmark til et af de bedste lande i verden til at fremme inklusion gennem teknologi. -
50% af de danskere pagten engagerer, skal være kvinder.
Der gennemføres målrettede indsatser for at bringe jobsøgende, ledige og underrepræsenterede grupper ind på arbejdsmarkedet gennem digitale kompetenceløft.
Der Igangsættes et samarbejde med handicapområdet i Danmark om at udfolde det enorme potentiale som AI rummer for de 850.000 danskere med fysiske, kognitive, sensoriske eller psykiske handicap. Indsatsen skal understøtte vidensopbygning om AI i sektoren og at personer med handicap kan opkvalificere sig, og få de bedst mulige forudsætninger for bidrage aktivt til arbejdsmarkedet og samfundet.
ARBEJDSGLÆDE I FOKUS
-
Danske arbejdspladser oplever i stigende grad udfordringer med stress og faldende arbejdsglæde. Ifølge Arbejdstilsynet rapporterer mere end hver fjerde medarbejder at føle sig stresset på jobbet, og Dansk Erhverv har fundet, at over 40% af medarbejderne har oplevet lavere arbejdsglæde på grund af stigende arbejdspres og uklare krav.
AI-kompetencepagten har som mål at styrke arbejdsglæden ved at gøre kunstig intelligens til et værktøj, der skaber mere meningsfulde arbejdsdage.
Ved at opkvalificere medarbejdere til at anvende AI til at automatisere rutineopgaver, styrke fokus på kerneopgaverne, øge innovationen og få bedre dataindsigter, kan teknologien frigøre tid til de opgaver, der kræver menneskelig indsigt, samarbejde og kreativitet. Hvis den digitale omstilling skal give mening, skal den ikke kun skabe resultater på den økonomiske bundlinje, men også den menneskelige. -
Størstedelen af de danskere, som pagten når ud til, mener at brugen af kunstig intelligens øger deres produktivitet og arbejdsglæde.
Starte et samarbejde mellem faglige organisationer og virksomheder, som styrker viden og læring om hvordan AI kan understøtte øget arbejdsglæde på det danske arbejdsmarked, baseret på konkrete forsøgsordninger, struktureret vidensindsamling og metodeudvikling.
ANSVARLIG BRUG AF AI
-
For at AI kan blive udbredt i samfundet, er det vigtigt, at der er tillid til teknologien. Mens manglende viden og kompetencer kan øge mistænkeliggørelse og skabe fejl i implementeringen af kunstig intelligens, så kan rettidig omhu og indsigt i ansvarlig anvendelse, databeskyttelse og sikkerhed lægge fundamentet for praktisk og etisk udrulning af AI. AI-kompetencepagten har derfor som mål at prioritere praktisk viden om ansvarlig implementering af AI i tilrettelæggelsen af kurser og kompetenceudviklingsforløb.
-
Alle kompetenceforløb, der lanceres under AI-kompetencepagten, indeholder træning i ansvarlig anvendelse af AI.
Udvikle målrettede kurser og moduler, der uddanner danskerne i behovet for omtanke, ansvarlighed og overholdelse af lovgivning på AI-området.
Udvikle en særlig indsats for at sikre at teknologiforståelse i folkeskolen indeholder anvendelig og praktisk viden om, hvordan børn og unge kan beskytte sig selv online, herunder ift. AI-generet indhold (som fx deepfakes) og digitale assistenter.